Sep 30, 2016

Lapte şi brânză de soia


Ingrediente pentru lapte de soia:
- o cană de boabe de soia înmuiate peste noapte;
- 2.5 litri de apă

1. Acest pas este opțional: pentru a diminua mirosul caracteristic al laptelui de soia, fierbeți boabele de soia hidratate până dau în clocot. Scurgeți-le.
2. Soia se pune în blender împreună cu o cană, două de apă și se mixează până când rezultă o pastă fină.
3. Se adaugă restul apei și se mai pulsează de două-trei ori pentru a se amesteca.
4. Laptele rezultat se toarnă într-o oală încăpătoare şi se pune pe foc mic spre mediu. Amestecați din când în când.
5. Din momentul în care începe să fiarbă, mai lăsați laptele pe foc aprox. 30 minute.
6. Strecurați apoi laptele printr-o pânză deasă/tifon pentru stors laptele vegetal. Okara (pulpa) rămasă nu se aruncă, ci se poate folosi în droburi, pateuri, chiftele (ce fac eu cel mai des e să amestec pulpa cu ardei gras, ceapă, usturoi, pesmet, mărar, fulgi de drojdie inactivă, condimente și apoi formez chiftele pe care le gătesc la cuptor).
7. Termenul de valabilitate al laptelui ar trebui să fie de patru-cinci zile.

Ingrediente pentru tofu:
La 1.5 L lapte de soia, se folosesc 12 lingurițe de zeamă de lămâie pe post de coagulant (se găsește în comerț și clorură de magneziu pentru acest scop).

1. În laptele fierbinte făcut anterior se adaugă coagulantul (în trei etape) şi se amestecă bine în toată masa laptelui.
2. Lăsați laptele să se coaguleze 15-20 minute.
3. Puneți brânza formată într-o cutie specială sau una improvizată (o caserolă de plastic cu găuri la bază) căptușită cu tifon. Înveliți brânza cu tifonul şi așezați greutăți peste. Așteptați 20-30 minute.
4. Aşezaţi brânza într-un vas şi acoperiţi-o cu apă rece pentru 10 minute. Astfel, brânza devine mai fermă.

Termen de valabilitate: o săptămână, cu condiția să se schimbe apa în fiecare zi.

Aceasta este rețeta de bază pentru tofu și se poate personaliza prin folosirea de diferite condimente/ierburi. Gustul laptelui de soia de asemenea se poate îmbunătăți prin adăugarea unor ingrediente precum: un praf de sare, o păstaie de vanilie, câteva curmale.

No comments:

Post a Comment