Jan 15, 2017

Chec pufos


O nouă rețetă permisivă de chec, în sensul că deși trebuie respectate cantitățile, puteți alege între mai multe ingrediente pentru a obține arome noi și interesante. Rezultatul este un chec foarte similar cu cel tradițional, non-vegan.

 Se amestecă într-un bol ingredientele uscate:
- 60 g alune de pădure măcinate sau orice alt fel de oleaginoase măcinate sau arahide;
- 280 g făină tip 650, cernută (sau 140 g făină integrală + 140 g făină tip 650);
- 1 lgț. bicarbonat;
- un plic praf de copt;
- 100 g zahăr (brun);
- un praf de sare.

Se adaugă ingredientele lichide, toate odată, și se amestecă atât cât să se omogenizeze, cu un tel și, spre final, cu o spatulă:
- 200 ml lapte vegetal;
- 80 ml ulei cu gust neutru (rapiță, sâmburi de struguri);
- 1 lgț. bicarbonat stins cu oțet de mere / zeamă de lămâie (opțional, în loc de praf de copt);
- pentru aromă: extract de vanilie, ghimbir ras și/sau coaja de la o portocală.

Nu mixați mai mult decât trebuie!

Lăsați la cuptor la 180 °C timp de 25-30 minute (se face testul cu scobitoarea).

După ce s-a răcorit, puteți continua cu decorul sau puteți servi checul ca atare.
Decor:
- glazură: o ciocolată topită (vegană și fairtrade) și puțină coajă de portocală (dacă vă place această combinație);
- fulgi de migdale.

În principiu, dacă respectați cantitățile, vă puteți juca cu rețeta. De exemplu, de câteva ori am folosit must de struguri în loc de lapte vegetal (dar am și scăzut cu 20 g cantitatea de zahăr că ar fi fost prea dulce pentru mine). Alteori am adăugat bucățele de mere călite în compoziție și am ornat suprafața cu felii de mere călite. După coacere, suprafața arăta suficient de bine încât să nu fie nevoie de vreo glazură.



Varianta de chec cu 50% făină tip 650 + 50% făină integrală

Sursa de inspirație: Pastry-workshop.com

No comments:

Post a Comment