Aug 6, 2015

Supă cremă de dovleac

În ultimul timp am experimentat puţin cu laptele de cocos, să văd în ce preparate l-aş putea folosi, dar deocamdată voi împărtăşi o reţetă proprie de supă cremă de dovleac pe care am pregătit-o aşa, după inspiraţie şi chiar m-a impresionat gustul. Nu ştiam cât de bine o să se combine dovleacul cu laptele de cocos, dar cred că a ieşit ceva gustos.

Aşadar, iată cum se poate prepara laptele de cocos, foarte simplu, cu un blender:
          - 70-100 g fulgi de cocos;
          - 1 L apă rece.
Fulgii de cocos se lasă la înmuiat în apă timp de o oră, după care se mixează la blender. Apoi se strecoară şi se lasă la frigider. După 5-6 ore, uleiul se va ridica la suprafaţă, se va întări şi-l veţi putea scoate uşor cu o lingură, obţinând lapte de cocos degresat.

Pentru supă, este nevoie de:
          - o ceapă;
          - 5-7 căţei de usturoi;
          - vreo 2 cm de ghimbir (în funcţie de cât de mult sau puţin vă place ghimbirul); nu folosiţi ghimbir măcinat, din plic, fiindcă preparatul nu va ieşi la fel de gustos şi de "fresh";
          - sare
          - piper sau ienibahar (eu am folosit cam 1/2 lgţ de ienibahar)
          - o lgţ de curry (opţional)
          - lapte de cocos
          - apă (opţional, dacă nu ajunge laptele).
          - ~700 g de dovleac

Într-o cratiţă, puneţi puţin (două-trei linguri) lapte de cocos şi lăsaţi la foc mediu până începe să fiarbă, după care adăugaţi imediat ceapa, usturoiul şi ghimbirul, totul tocat cât mai mărunt. Acesta este un mod de a căli legumele fără să folosiţi ulei. Dar puteţi pune şi ulei de cocos, dacă vreţi un gust mai bogat (de fapt, nu ştiu cât de mult se schimbă gustul), eventual să ştergeţi excesul de ulei cu un şervet de bucătărie după ce s-au călit aceste ingrediente.

Apoi adăugaţi dovleacul tăiat cubuleţe şi turnaţi lapte de cocos (şi apă) până se acoperă tot dovleacul. Lăsaţi la fiert, la foc mediu spre mic (lăsaţi capacul pe oală) şi după ce dă în clocot, mai lăsaţi la fiert vreo 20 minute, până se înmoaie dovleacul.

După ce a fiert totul, adăugaţi condimentele şi gustaţi să decideţi dacă mai trebuie sare sau piper (ienibahar). Amestecaţi bine.

Opriţi focul, lăsaţi supa vreo 10 minute să se răcorească, după care o mixaţi bine-bine cu un blender vertical (puteţi opri câteva bucăţele întregi de dovleac pentru aspect şi textură).

Cam aşa am preparat această supă şi a ieşit atât de gustoasă, lăptoasă şi aromată! E o mâncare foarte hrănitoare, bogată în fibre, dar şi proteine de la seminţele tinere ale dovleacului. Seamănă un pic la gust cu dulceaţa piureului de cartofi, dar nu are la fel de multe calorii. Puteţi asezona supa cu nişte seminţe de bostan sau să o consumaţi cu nişte pâinici din făină integrală.

No comments:

Post a Comment