Apr 20, 2016

Chec pufos şi aromat, cu morcovi sau sfeclă roşie


Aceasta este una dintre cele mai reuşite şi mai sănătoase reţete ale mele! Am experimentat puțin până să ajung la consistența potrivită, iar acum sunt extrem de încântată de rezultat.
Este un chec permisiv -- puteţi adăuga sau omite anumite elemente, în funcţie de ce aveţi la dispoziţie; you can dress it up or dress it down. Cel mai important este să respectaţi raportul făină-ulei-zahăr şi, bineînţeles, să nu uitaţi de morcovi sau de sfeclă roşie.



Într-un bol se amestecă:
- 180-220 g morcovi sau sfeclă roşie daţi /dată pe răzătoarea fină;
- 10 curmale hidratate în foarte puţină apă, atât cât să le acopere, şi făcute piure (se poate folosi o furculiţă; nu e nevoie de mixer vertical), cu tot cu apa;
- 80 g zahăr;
- 50 g ulei cu gust neutru (rapiţă / sâmburi de struguri);
- 2 linguriţe de oţet de mere;
- 1 lingură de extract de vanilie;
- condimente: nucşoară şi cardamom (foarte puţin, cam un vârf de linguriţă); scorţişoară şi ghimbir (cam o lingură); un praf de sare;
- opţional, o mână de nucă/alune/arahide mărunţite sau de stafide;
- două linguri de tărâţe de psyllium / seminţe de in măcinate / seminţe de chia (întregi sau măcinate).

La final se mai adaugă:
- 250 g făină tip 650;
- un pliculeţ de praf de copt;
- o linguriţă de bicarbonat de sodiu;
- opţional, două linguri de pudră de roşcove, în o parte din aluat.

Se amestecă totul cu un tel până la omogenizare. Aluatul trebuie să fie foarte dens, deci se mai adaugă făină dacă e prea lichid (eu am făcut acest chec de zeci de ori până acum şi nu a fost nevoie de nicio ajustare în acest sens, dar menţionez acest "truc" fiindcă este foarte important în realizarea checurilor/blaturilor vegane, în general, care sunt complet diferite de cele pe bază de ouă; în principiu, un pandişpan cu 10 ouă nu poate fi "veganizat"; trebuie concepută o reţetă aparte).

La final se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace la cuptor, la 180 °C timp de 30 de minute. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se feliază. Se poate prepara şi o glazură de cacao, sau se poate topi niște ciocolată (fairtrade şi vegană), dar e foarte dulce şi gustos ca atare.

2 comments: